ANTIDOPING

Att dopa sig är dumt. Så är det bara. Allt kan gå snett. Med kroppen, psyket, vännerna, jobbet, partnern och familjen. Riskerna med doping är så stora, priset så högt, konsekvenserna så allvarliga att varje gång någon säger nej till doping har massor av människor vunnit en stor seger. Friskis&Svettis är självklart emot all form av doping. Som idrottsförening och medlem i Riksidrottsförbundet följer vi dessutom de bestämmelser som gäller för alla idrottsföreningar. Här vill vi berätta hur vi arbetar samt om hur doping skadar. Och så hjälper vi dig att känna igen tecknen på att en person använder dopingpreparat. Det brukar börja med något dumt. Sedan blir det bara dummare.

Antidopingpolicy för Friskis&Svettis Borlänge
Vi vill att Friskis&Svettis Borlänge:
•    Ska vara helt fritt från doping.
•    Ska bedriva en naturlig och hälsosam träning utan droger.
•    Ska arbeta förebyggande mot anabola androgena steroider.

Så här gör vi för att undvika doping i föreningen:

1. Vi vaccinerar
Vi har vaccinerat föreningen mot doping, vilket är Riksidrottsförbundets metod för att hjälpa idrottsföreningar att arbeta mot doping, göra medlemmarna medvetna om föreningens syn på doping samt att kommunicera detta mot omvärlden. Vi är även med i samarbetet med Prodis – Prevention av doping i Sverige, ett nationellt nätverk som arbetar för att förebygga användningen av anabola androgena steroider och andra dopningspreparat (prodis.se)
Föreningen deltar i ”Samverkan mot dopning i Falun/Borlänge” där lokala gym, polisen, kommunen med flera samarbetar i kampen mot doping.

2. Vi har en antidopingansvarig funktionär
Antidopingansvarige leder det förebyggande arbetet i föreningen. Antidopingansvarige har ett brett kontaktnät av kunniga och erfarna personer från bland annat Dopingjouren, Antidopinggruppen på Riksidrottsförbundet, Prodis, polisen och andra Friskis&Svettis-föreningar.

3. Riksidrottsförbundet genomför oanmälda dopingtester
Riksidrottsförbundet kan när som helst genomföra dopingtester i Friskis&Svettis Borlänge. Föreningen beställer även extra föreningsprov från Riksidrottsförbundet.

4. Vi utbildar alla våra tränare i gymmet
Alla tränare får grundläggande kunskaper om doping i sin grundutbildning. Övriga funktionärer erbjuds utbildning i samband med interna utbildningsdagar.

5. Vi informerar våra medlemmar
Friskis&Svettis är en ideell idrottsförening. Medlemsinformationen i din förening hittar du oftast i en broschyr i föreningens lokal eller på hemsidan.

6. Vi väljer att inte sälja kosttillskott
Riksidrottsförbundet avråder från bruk av kosttillskott på annat än rent medicinska grunder. Många preparat på marknaden är otillräckligt kontrollerade och det har visat sig att de kan innehålla dopingklassade substanser. Det finns inget vetenskapligt stöd för att idrottsutövare med normal kosthållning har behov av extra kosttillskott. Många elitidrottare avstår därför helt från kosttillskott. Att satsa på kosten är alltid ett bättre val än att äta piller och pulver

Tecken på doping
Doping är precis som andra missbruk svåra att upptäcka. Det tar nästan alltid tid. Du ser saker du tycker är lite märkliga, men det tar emot att ställa närgångna frågor och konflikter vill de flesta helst undvika. För vem vill vara misstänksam och jobbig?

Material kan du beställa på Dopingjourens och Prodis hemsidor (dopingjouren.se och prodis.se) är ett utmärkt stöd för den som misstänker doping. Där kan du läsa om vanliga effekter av anabola androgena steroider som stroke, håravfall, förstorad prostata, svårigheter att kissa, förminskade testiklar, lägre testosteronnivåer, minskad spermieproduktion, leverskador, svullnader, hudbristningar och acne samt om det som så föga vackert kallas bitch tits.

Och som om det inte var nog kan den som dopar sig också kännas igen på förändrad sexlust, aggressivitet, depression, humörsvängningar, fixering vid träning, kropp och kost, förändrade matvanor, personlighetsförändringar, sömnproblem, stress, ångest, ökad eller minskad självkänsla, snabb viktökning, förstärkt ego och minskad empati.
 
Vad vi tycker du ska göra
Misstänker du att någon nära dig dopar sig ska du så klart prata med vederbörande. Men var beredd på undanflykter. Det är bra om du pluggat på lite om doping. På dopingjouren.se och prodis.se finns hur mycket kunskap som helst att hämta. Dit går det också bra att ringa anonymt till Dopingjouren på telefonnummer 020-546 987.

Och så kan du självklart be oss på Friskis&Svettis om hjälp och råd. Kontakta verksamhetschef Margareta Berglund eller gymansvarig.

Låt oss tillsammans rädda så många vi kan från att använda anabola androgena steroider och andra hormonläkemedel i träningen!

Dispens
Friskis&Svettis medlemmar omfattas av en generell dispens från förbudet att använda vissa dopingklassade läkemedel. Dispensen gäller medicinskt bruk som ska kunna styrkas i efterhand om ett dopingprov visat spår av förbjudna substanser.

Att dispensen är generell innebär att medlemmarna omfattas utan någon speciell ansökan.

Handlingsplan vid positivt dopingtest eller vid dom:
1. Avstängningar enligt Riksidrottsförbundets regler på 24 månader tillämpas vid positivt dopingtest eller vid dom ”Lag (1991:1969) om förbud mot vissa dopningsmedel”, där förutom eget bruk, bl a innehav, överlåtande, framställande och införande i landet också ingår.
2. Efter avstängning erbjuds f.d. medlemmen att åter söka medlemskap i föreningen och i samband med detta själv bekosta två dopingtest, med tre månaders mellanrum, som påvisar negativt utfall.
3. Medlem som återigen döms för brott enligt ovan, eller återigen lämnar ett positivt dopingtest, stängs av från föreningen för all framtid.

Om föreningen får kännedom om ett dopingfall så tar verksamhetschefen kontakt med personen i fråga. Beslut om avstängning skickas ut per brev.

Kontakt:

Om du har några frågor kring doping är du välkommen att kontakta antidopingansvarig:
Ida Dahlström
ida@borlange.friskissvettis.se
0243-280 134
Vill du veta mera om vårt antidopingarbete, klicka på bilden.
Samverkan mot dopning i Borlänge.